Jurnal antrenament
Formular contact    runrares@gmail.com
Alergătoare

 Alergătoare

Articole în care sunt prezentate aspecte specifice femeilor referitoare la fiziologia efortului și planificarea antrenamentelor

Menopauza este o experiență unică pentru fiecare femeie. Deși odată cu aceasta apar modificări fiziologice și psihologice profunde, unele comportând anumite riscuri de sănătate, perioada menopauzei nu trebuie să conducă la diminuarea activităților importante din viața femeilor, incluzând între acestea și antrenamentele de alergare. În acest articol voi prezenta efectele fiziologice și psihologice ale instaurării menopauzei și modul în care alergătoarele se pot adapta optim acestora, astfel încât să se poată antrena și participa la competiții cât mai bine.

În mod firesc, sarcina ajunge la un moment dat să facă parte din viața multor alergătoare. Dacă până nu de mult doctorii și specialiștii le sfătuiau pe sportive să nu facă nici un fel de efort în timpul sarcinii, pentru a le proteja atât pe ele cât și pe viitorii copii, lucrurile s-au schimbat – din fericire – în ceea ce le privește pe alergătoare.

Spre deosebire de bărbați, organismul alergătoarelor este afectat de schimbări relativ dese, schimbări determinate în principal de ciclul menstrual și care le afectează în mod variat capacitatea de antrenament și performanțele din competiții.

În ciuda multor consecinţe negative, dorinţa alergătoarelor de a avea un procent al grăsimii corpului asemănător alergătoarelor de elită pentru a-şi îmbunătăţi performanţele, reprezintă factorul cel mai important care contribuie la aşa numitul fenomen al sindromului triadei alergătoarelor de fond.